Deska do krojenia szorstka po umyciu. Efekt wstających włókna w dębie.

Problem szorstkości pojawia się, gdy deska do krojenia jest szorstka po umyciu – jest to wynik wstających włókien, które pęcznieją pod wpływem wody. W tym poście dowiesz się o cechach drewna dębowego które powodują efekt wstających włókien.

Jeśli miałeś okazję używać produktów z drewna, takich jak dębowa deska do krojenia, prawdopodobnie zauważyłeś, że jej powierzchnia staje się szorstka po pierwszym umyciu.

Taki efekt jest normalny dla wszystkich gatunków drewna z długimi włóknami – dąb należy do tych, które mają otwartą strukturę porów. Problem szorstkości pojawia się, gdy deska do krojenia jest szorstka po umyciu – jest to wynik wstających włókien, które pęcznieją pod wpływem wody. W tym poście dowiesz się o cechach drewna dębowego które powodują efekt wstających włókien.

EFEKT WSTAJĄCYCH WŁÓKIEN – DLACZEGO WŁÓKNA DĘBOWE WSTAJĄ?

Kiedy drewno, z którego wykonana jest dębowa deska do krojenia, zostaje przecięte, piła przecina włókna, pozostawiając na powierzchni niezabezpieczone końcówki. Jeśli deska nie jest odpowiednio zabezpieczona (np. jest surowa lub tylko zaolejowana), końcówki te są podatne na działanie wilgoci. Po kontakcie z wodą włókna pęcznieją i zaczynają odstawać, co sprawia, że powierzchnia deski do krojenia staje się szorstka po umyciu.

CO MOŻESZ ZROBIĆ, ABY POZBYĆ SIĘ ODSTAJĄCYCH WŁÓKIEN?

Jeśli zakupiłeś dębową deskę do krojenia, która po umyciu stała się szorstka, rozwiązanie tego problemu jest proste. Wystarczy użyć szorstkiej strony gąbki do mycia naczyń i delikatnie przetrzeć deskę. Mechaniczne przetarcie pozwoli zlikwidować odstające włókna. Możesz obejrzeć nasz tutorial “Pierwsze mycie dębowej deski do krojenia”, w którym krok po kroku pokazujemy, jak wykonać ten zabieg.

Po takim przetarciu włókna zostaną zniwelowane i problem nie pojawi się ponownie.

JAK ZAPOBIEC PROBLEMOWI, GDY DESKA DO KROJENIA JEST SZORSTKA PO UMYCIU?

Jeśli obawiasz się, że nowa dębowa deska do krojenia może stać się szorstka po umyciu, istnieje skuteczna metoda zapobiegania. Zamiast standardowego oleju roślinnego, warto zastosować wosk twardy jako pierwszą warstwę ochronną.

CZYM JEST WOSK TWARDY I JAK DZIAŁA?

Wosk twardy to produkt do pielęgnacji drewna, bezpieczny w kontakcie z żywnością. Opracowany głównie z myślą o ochronie drewnianych powierzchni, takich jak deski do krojenia czy blaty kuchenne. Składa się z naturalnych wosków, modyfikowanych olejów i roślinnych kwasów tłuszczowych.

Wosk tworzy na powierzchni deski ochronny film, który nie czyni jej wodoodporną, ale znacznie ogranicza unoszenie się włókien. W pierwszym kontakcie z wodą, szczególnie wtedy, gdy deska do krojenia jest szorstka po umyciu, wosk twardy pomaga przyklejać włókna do powierzchni, zapobiegając ich ponownemu unoszeniu.

Wosk zmywa się po około 10 myciach, ale do tego czasu włókna będą już ustabilizowane. Po tym okresie deskę można pielęgnować olejem, a ponowne użycie wosku twardego nie jest konieczne.

PODSUMOWANIE

Dębowa deska do krojenia, która staje się szorstka po umyciu, nie musi oznaczać problemu na dłuższą metę. Regularne olejowanie, stosowanie wosku twardego i delikatne mycie pomogą zapobiec unoszeniu się włókien. Dzięki tym zabiegom drewniana deska zachowa swoją gładkość i funkcjonalność przez wiele lat.

ZOBACZ NASZE PRODUKTY
W SKLEPIE


Wszystkie produkty z naszej regularnej oferty znajdziesz w naszym sklepie internetowym.

Premium oak serving board with handle, straight edges, oiled, perfect for pizza, professional kitchens, restaurants, gastronomy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *