Wykończenie boków
Wykończenie boków
Estetycznie wykończone krawędzie dodają desce uroku, ale też wpływają na jej funkcjonalność. Prosta forma będzie bardziej praktyczna i poręczna podczas prac
w kuchni, z kolei delikatnie zaokrąglone boki pięknie prezentują się w deskach do serwowania, tacach lub ozdobnych podstawkach.
Cecha | Minimalistyczny, surowy wygląd. Ostre krawędzie są przetarte papierem ściernym, by deska była przyjemna w dotyku. |
Możliwa grubość deski | Każda |
Cecha | Deska miękka w dotyku i ergonomiczna. Opcja odpowiednia do każdego typu deski, zwłaszcza z rowkiem ociekowym. |
Możliwa grubość deski | 15, 20, 30, 40 mm |
Promień zaokrąglenia | 3mm |
Cecha | Deska miękka w dotyku i ergonomiczna. Solidna i prosta forma. Odpowiednia dla każdego typu deski, zwłaszcza z rowkiem ociekowym lub do przedmiotów prostokątnych. |
Możliwa grubość deski | 15, 20 mm |
Promień zaokrąglenia | 3mm |
Cecha | Obły akcent dodaje desce delikatności. Opcja odpowiednia dla każdego typu deski. |
Możliwa grubość deski | 10, 15, 20 mm |
Cecha | Nietypowe, ciekawe rozwiązanie. Opcja odpowiednia dla każdego typu deski. |
Możliwa grubość deski | 20 mm |
Cecha | Ciekawy akcent w kształcie łódki. Ostra krawędź górna starta papierem ściernym, aby była przyjemna w dotyku. Polecamy dla tac, talerzy czy podstawek. |
Możliwa grubość deski | 10, 15, 20, 30 mm |
Promień zaokrąglenia | ? |
Cecha | Deska ścięta pod kątem 45 stopni. Ostra krawędź górna starta papierem ściernym, aby była przyjemna w dotyku. Polecamy dla tac, talerzy czy podstawek. |
Możliwa grubość deski | każda |
Cecha | Drewniane nóżki wykonujemy z tego samego materiału co tacę, po czym wklejamy do bazy. Polecamy do tac. |
Możliwa grubość deski | Nożki okrągłe (walec) Średnica od 25 – 60 mm i wysokości od 10 mm do 35 mm Nóżki proste (prosta listwa o dowolnej szerokości przez całą szerokość tacy) |
Cecha | Wybranie, wgłębienie lub kieszeń frezowane są przy użyciu maszyn CNC. Głębokość wybrania lub kieszeni jest dowolna. Środek wybrania jest ręcznie wyszlifowany. Polecamy dla dowolnych produktów. |
Zalecenia | Zalecamy pozostawienie ramki/brzegu co najmniej 5 mm grubości. Cieńsza ramka może łatwo się wyłamać. Wybieranie powierzchni jednostronne zwiększa ryzyko krzywienia się tacy. Zalecamy zastosowanie stopek silikonowych. Szerzej ten temat omówiliśmy w filmie |
Cecha | Wybranie, wgłębienie lub kieszeń frezowane są przy użyciu maszyn CNC. Głębokość wybrania lub kieszeni jest dowolna. Środek wybrania jest ręcznie wyszlifowany. Polecamy dla dowolnych produktów. |
Zalecenia | Wybieranie powierzchni jednostronne zwiększa ryzyko krzywienia się tacy. Zalecamy zastosowanie stopek silikonowych. Szerzej ten temat omówiliśmy w filmie |
Cecha | Deski do krojenia z rowkiem na ociekanie soków wykonujemy standardowo w kształcie trapezu. Polecamy dla wszystkich desek do krojenia |
Zalecenia | Szerokość spodu: 4 mm Szerokość przy powierzchni: ok. 10 mm Głębokość: zwykle 3,5 – 4 mm W przypadku ciężkich i dużych desek lub na życzenie klienta wykonujemy głębszy rowek. Zwiększa się wtedy szerokość przy powierzchni deski. |
Cecha | Deski do krojenia z rowkiem na ociekanie soków wykonujemy standardowo w kształcie półokrągłym. Umiejscowienie i średnica wybrania mogą być dowolne. Podobne elementy wykonujemy w przypadku desek lub podstawek na jajka. Polecamy dla desek do krojenia. |
Cecha | Frezowanie ukrytego montażu deski do ściany odbywa się za pomocą freza w kształcie litery T. Umiejscowienie i średnica wybrania może być dowolna. Polecamy dla magnetycznych uchwytów do noży. |